Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Thursday, April 3, 2014

Κυρία Έλεν: μια ατσάλινη γυναίκα, ένα μυστικό που λυτρώνεται

Κυρία Έλεν: μια ατσάλινη γυναίκα, ένα μυστικό που λυτρώνεται
Μια πρόσκληση από τη φιλη και καλιτέχνη Ελένη Ζιώγα:
Ευαγγελία μου, όπως βλέπεις η Κυρία Έλεν επιμένει να εξομολογείται τα βαθιά κρυμμένα μυστικά της για όσους δεν πρόλαβαν να τα μάθουν. Τα δύο ερχόμενα Σαββατοκύριακα, θα είναι στο θέατρο «Επί Κολωνώ», μέχρι τις 13 Απριλίου, όπου θα σας αποχαιρετήσει οριστικά.
Θα χαρώ πολύ να έρθεις.   Να 'σαι καλά. Ελένη. (ή Έλεν!)
Από 22 Μαρτίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, Τηλ: 2105138067)

Ευαγγελία Ανδρέου

Κυρία Έλεν: μια ατσάλινη γυναίκα, ένα μυστικό που λυτρώνεται
«Ένα μυστικό που μαθεύτηκε μετά τον τάφο. Απόρρητο και απροσπέλαστο, το μυστικό δεν λυτρώθηκε ποτέ στη ζωή της. Ο πόνος απόκρυφος μες στην ψυχή της όσο ζούσε. Μα ουδέποτε στη λησμονιά μέσα στα βάθη του καιρού επέτρεψε να έρθει. Το μη ανακοινώσιμο, ένα σκοτεινό ανατρίχιασμα, ένα αγκάθι στην καρδιά της κυρίας Έλεν. Το πέρασμα του χρόνου τρικυμισμένο γι’ αυτήν, περίπλοκο, θάματα και δράματα έφερε. Άλλοτε δροσιά, άλλοτε πάλη και μόχθο, άλλοτε θλίψη, μα και χαμόγελα. Ο μονόλογος της Ελένης Ζιώγα «Το μυστικό της κυρίας Έλεν» αναβιώνει στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ έως τις 13 Απριλίου 2014.
Ο μονόλογος είναι αριστουργηματικός, καθώς και η όλη παράσταση, που σκηνοθέτησε η εξαιρετική Μαριάννα Κάλμπαρη. Η Ελένη Ζιώγα είναι πραγματικά μια έκπληξη, όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. Λιτή, σπαρακτική, οικεία, αστεία, ρεαλιστική. Σε αυτό το λαμπρό αποτέλεσμα θεατρικής συγγραφής, η Ελένη Ζιώγα εκμυστηρεύεται μια αληθινή οικογενειακή ιστορία, εκείνη της γιαγιάς της και του πατέρα της. Η κυρία Έλεν, η γιαγιά, ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Δυναμική, αποφασιστική, επίμονη, χαρισματική, που ποτέ της δεν κατέθεσε τα όπλα. Πάντα πολεμούσε. Όλη η Ιστορία του 20ου αιώνα γίνεται και δική της ιστορία. Η σφραγίδα της ατσάλινη, γρανιτένια, παλικαρίσια.

Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα του σημαντικού μας -θεατρικού κυρίως- Νεοέλληνα συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα «Όπως τα κούρντισες, Θέ’ μου» (1993), ένα έργο που γράφτηκε από κείνον με σκοπό κυρίως να διαχειριστεί την απώλεια της μητέρας του και να καλύψει το κενό που άφησε μετά το θάνατό της.
Είναι το προσωπικό έπος μιας γυναίκας που ξεκινά από μια βρεφοδόχο στα τουρκοκρατούμενα Γιάννενα και φτάνει μέχρι τα πρόσφατα χρόνια, σημαδεμένη από όλα τα γεγονότα που τάραξαν τον αιώνα. Κατορθώνει να επιβιώσει μέσα σ’ έναν κόσμο κοινωνικής αδικίας και θεϊκής εγκατάλειψης. Με ποια ανταλλάγματα όμως επιβιώνει αυτή η αξιοθαύμαστη γυναίκα; Τι κρύβει μέχρι το τέλος της ζωής της; Τότε που μετατρέπει τη μοναξιά της σε χώρο καθαρτηρίου;
Δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο και του Βασίλη Ζιώγα, η κόρη του Ελένη Ζιώγα -αποτίοντας το δικό της φόρο τιμής σ’ εκείνον- ζωντανεύει στη σκηνή μνήμες από τη ζωή της γιαγιάς και του πατέρα της με ένα κείμενο που έγραψε η ίδια, σταχυολογώντας στοιχεία από το μυθιστόρημα του πατέρα της και προσθέτοντας τη δική της οπτική στην οικογενειακή ιστορία. Μάρτυρας, κατήγορος και κατηγορούμενος, ηρωίδα, η κυρία Έλεν στέκεται μπροστά σ’ ένα δικαστήριο της συνείδησής της.
Ο μονόλογος κρατάει μια μαγική ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό και το θεατρικό στοιχείο. Δοσμένος με χιούμορ, που τελικά συγκινεί, γεφυρώνει ένα χάσμα γενεών μέσα από την απώλεια.
Η κυρία Έλεν κατορθώνει να εξαγνίσει τις πράξεις της και να αποκαλύψει επιτέλους ενώπιον κοινού την αλήθεια που έκρυβε απ’ όλους, κι απ’ τους δικούς της κι απ’ τον εαυτό της. Έτσι, κρατερή και αλώβητη, ελευθερώνεται και φτάνει στο φως.
Μια αξιοθαύμαστη γυναίκα, ένας ανεκτίμητος μονόλογος - εξομολόγηση.
Την Ελένη Ζιώγα συνοδεύει στο ταξίδι της παράστασης η πανέμορφη οπτασία, ντυμένη νύφη, Μυρτώ Καρέκου.

«Όπως τα κούρντισες Θε’ μου»…

Το 1914, λίγο μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, γεννιέται στην πόλη η Ελένη, μητέρα του συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα. Η Ελένη, ως παιδί αγνώστου πατρός και προτού ακόμα καταλάβει τη ζωή, καταλήγει στη βρεφοδόχο κι από κει σε θετούς γονείς, που τη μεγαλώνουν χωρίς αγάπη.
Από τα 15 της, που την παντρεύουν αναγκαστικά με έναν πολύ μεγαλύτερό της και μέσα σε ένα αντίξοο για τη γυναίκα κοινωνικό περιβάλλον, το θεληματικό κορίτσι απ' τα Γιάννενα παίρνει τη ζωή του στα χέρια του, ακόμα κι αν έπρεπε διαρκώς να συγκρούεται με το κατεστημένο και να παλεύει τον άνισο αγώνα για την ελευθερία.
Έτσι, σε μια αλληλουχία συγκυριών και επιλογών, μέσα από έρωτες, πάθη, πληγές και ελπίδες, βιώνει ένα μυθιστορηματικό ταξίδι ζωής, που περνάει απ' τα βουνά της Ηπείρου και την Αντίσταση κατά των Γερμανών, συνεχίζεται μετά την Απελευθέρωση στο Παρίσι και καταλήγει στην Αθήνα του 1988 όπου αφήνει και την τελευταία της πνοή.
Την «κυρία Έλεν», όπως της άρεσε να την αποκαλούν οι πελάτισσες του Ινστιτούτου Αισθητικής, που διηύθυνε από τη δεκαετία του ’60 στην οδό Ερμού, τη συναντάμε ακριβώς εκείνη τη στιγμή της εξόδου προς το επέκεινα... Να κάνει τον τελευταίο της απολογισμό, κοιτάζοντας για πρώτη φορά τον εαυτό της με ειλικρίνεια και τόλμη. Να καταδύεται στα βάθη της ψυχής της ανασύροντας μνήμες, μυρωδιές, χαρές και πίκρες, σωστά και λάθη. Να εξομολογείται την ιδιαίτερη και αντιφατική σχέση της με το χαρισματικό γιο της, που, η ίδια, μέχρι να δει να δημοσιεύονται κριτικές για το έργο του, ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει σαν καλλιτέχνη.
Αλλά κυρίως να έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το μεγάλο της μυστικό.
Το μεγάλο αμάρτημα, που για πρώτη φορά ομολογεί στον εαυτό της και στον κόσμο και για το οποίο πρέπει να αναζητήσει την εξιλέωση...
Ένα μυστικό που μαθεύτηκε τυχαία και στην πραγματική ζωή από τον Βασίλη Ζιώγα δύο χρόνια μετά το θάνατό της και τον οδήγησε να γράψει το μυθιστόρημά του «Όπως τα κούρντισες Θε’ μου»…
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Την παράσταση επενδύει με μουσική η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Στέλλα Κάλτσου.
Η Ελένη Ζιώγα εκμυστηρεύεται την αληθινή οικογενειακή ιστορία, εκείνη της γιαγιάς της και του πατέρα της.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κωνσταντινίδης
Παίζει η Ελένη Ζιώγα
Εμφανίζεται η Μυρτώ Καρέκου

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=-KbGe_fvQug

Πληροφορίες

Το μυστικό της κυρίας Έλεν
της Ελένης Ζιώγα
Πρώτη παράσταση: Σάββατο 22 Μαρτίου 2014
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 13 Απριλίου 2014
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 19:15 και Κυριακή στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12,00€
Φοιτητικό και ανέργων: 8,00€
Διάρκεια: 55’
Χώρος: Κεντρική Σκηνή
Επί Κολωνώ
http://www.epikolono.gr/
e-mail: xkolono@otenet.gr
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94
Κολωνός - Αθήνα
Στάση Μεταξουργείο
Αγορά εισιτηρίων - τηλεφωνικές κρατήσεις:
Στο ταμείο του θεάτρου Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94
Τηλέφωνο: 210-5138067
Προαγορά εισιτηρίων μέσω internet: www.epikolono.gr

Αναδημοσίευση από το Cat Is Art


No comments:

Post a Comment