Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Monday, August 4, 2014

ΥΦΑΣΜΑ, ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ

All Fabric


Μέρος δεύτερο

Υπάρχουν  4 κατηγορίες κατασκευής –προέλευσης  υφασμάτων :

1. Τα Φυτικής προέλευσης: (βαμβακερά – λινά)

Βαμβάκι:
Η φυσική του ίνα παράγεται από το ομώνυμο φυτό, με γνωστές υποκατηγορίες την ελαφριά ποπλίνα, το πιο παχύ και γυαλιστερό μερσεριζέ, το πικέ (με τις τελίτσες π.χ. polo shirts), το terry cloth (πετσετέ) και το twill
.


Υπερ: Απορροφητικό, δροσερό. Δεν το τρώει ο σκόρος και σιδερώνεται εύκολα.
Κατά: Τσαλακώνει σχετικά εύκολα (για να είναι πιο βολικό το συναντάμε συχνά με συνθετικές προσμίξεις). Ξεθωριάζει. Γενικά δεν είναι από τις πιο ανθεκτικές φυσικές ίνες με εξαίρεση το ντενίμ.*


Λινό:
Το ύφασμα από λινάρι είναι πιο ανθεκτικό και γυαλιστερό από το βαμβάκι, καθώς και ένα από τα πιο παλιά γνωστά υλικά.
Υπερ: Για το καλοκαίρι, απορροφητικό, αφήνει το σώμα να αναπνεύσει.
Κατά: Τσαλακώνει, ξεθωριάζει. Φοριέται μόνο το καλοκαίρι.


2. Ζωικής προέλευσης:

Μετάξι:
Ένα από τα πιο γνωστά και πολυτελή φυσικά υφάσματα, είναι μαλακό, ανθεκτικό και απορροφητικό. Οι ίνες του παράγονται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Μπορεί να είναι και πιο ματ και "άγριο" όχι απαραίτητα σατέν, όπως το σουά  σοβάζ και το σαντουγκ.
Υπέρ: Είναι πολύ ελαστικό, δεν τσαλακώνει, δεν ξεβάφει, δεν ξεχειλώνει. Φοριέται όλο τον χρόνο.
Κατά: Είναι αρκετά ακριβό.
 Θέλει προσεκτική μεταχείριση στο καθάρισμα. Ευαίσθητο στο σιδέρωμα και στα αποσμητικά.

Ανκορά: Πολύ μαλακό νήμα με αφράτη και χνουδωτή υφή που προέρχεται απ' τον ομώνυμο λαγό. πολλές φορές το συναντάμε σε προσμίξεις με μαλλί ή ακρυλικό και είναι ιδανικό για βραδινά πλεκτά.

Κασμίρ: Προέρχεται από το τρίχωμα της κατσίκας από το Κασμίρ και είναι το πιο μαλακό, πολυτελές και ζεστό στο είδος. Θα το βρεις σε πολλές τιμές και είδη. Γίνεται μόνο από το υπόστρωμα που έχουν αυτά τα ζώα - πολύ μαλακό και αφράτο - για να τα κρατά ζεστά στις καιρικές συνθήκες που ζουν. Τα κομμάτια από την Αγγλία / Σκωτία και την Ιταλία θεωρούνται τα καλύτερα.

Λάμπσγουλ: Μαλακό και ελαστικό μαλλί που προέρχεται από νεαρά πρόβατα. Κατάλληλο να φορεθεί κατάσαρκα.

Μερινό: Είναι από τα πιο λεπτά και φίνα νήματα και άρα δεν τσιμπάει καθόλου. Αυτό γιατί προέρχεται από πρόβατα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία λόγω κλίματος, έχουν πολύ μαλακό τρίχωμα. Είναι ιδανικό για υπέρκομψα πουλόβερ που εφαρμόζουν γάντι.

Μοχέρ: Ελαφριά ίνα που μοιάζει με το ανκορά αλλά είναι εμφανώς πιο άγρια. Είναι επίσης πιο ανθεκτική και δεν μπαίνει στο πλύσιμο όσο τ' άλλα μαλλιά. Προέρχεται από την κατσίκα ανκορά. Τα πλεκτά από μοχέρ είναι ιδιαίτερα θηλυκά αλλά τσιμπάνε και ενδέχεται να προσθέτουν πόντους.

3. Χημικής προέλευσης - Συνθετικά:

Ακρυλικό: Βασική πρώτη ύλη στη βιομηχανία των πλεκτών και των μαλλιών. Δεν τσαλακώνει και πλένεται στο πλυντήριο. Κάνει τα πλεκτά πιο ανθεκτικά, αλλά δεν εμποδίζει την δημιουργία κόμπων.

Ρεγιόν** - Βισκόζη: Στην αρχή λεγόταν τεχνητό μετάξι και είναι η πρώτη συνθετική ίνα (έτος κατασκευής 1891). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνθετικό ύφασμα από φυσικές πρώτες ύλες, όπως ο πολτός ξύλου και τα κατάλοιπα από την επεξεργασία βαμβακιού. Θυμίζει το κρεπ, είναι ελαφρύ, "πέφτει" και δημιουργεί πτυχώσεις με την ομορφιά ενός φυσικού υλικού και φοριέται όλες τις εποχές (δυστυχώς τσαλακώνει εύκολα). ουσιαστικά η βισκόζη είναι ένα είδος ρεγιόν.

Λύκρα: Εφεύρεση της Dupont (το πατενταρισμένο όνομα είναι Spandex) μπορεί να τεντώσει 500% χωρίς να σπάσει ή να χάσει τη φόρμα του. Ανακατεύεται  με τα πάντα και κάθε φορά που θα το δεις στην ετικέτα του ρούχου μπορείς να περιμένεις ελευθερία κίνησης.

Microfiber: Μια νεότερη πολυεστερική ίνα που μιμείται καλύτερα από τις υπόλοιπες τις ιδιότητες των φυσικών, μαλακή, ελαφριά, δημιουργεί υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει και πολλές φορές έχουν ένα απαλό φινίρισμα που θυμίζει το μετάξι ή το σουέτ. Την ίδια στιγμή συγκεντρώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των συνθετικών. (εύκολη φροντίδα, αντοχή στη φθορά, στο νερό, στο τέντωμα).

Νάιλον: Παράγωγο του πετρελαίου, η πρώτη αμιγώς συνθετική ίνα στην ιστορία. Σε μια πρόσμιξη, αυξάνει την ανθεκτικότητα του ρούχου, βοηθά ή και καταργεί το σιδέρωμα, στεγνώνει σε χρόνο ρεκόρ, δεν τρώγεται από τον σκώρο. Στα κατά του έχει πολύ γυαλιστερό φινίρισμα, η παραγωγή στατικού ηλεκτρισμού και το κόμπιασμα (πολυαμίδη, είναι η κοινή ονομασία του νάιλον).

Νεοπρέν: Συνθετικό λάστιχο με τις ιδιότητες του φυσικού. Αντοχή στο λάδι, στα χημικά, στη φωτιά, ελαφρότητα, αγκαλιάζει το σώμα και συγκρατεί τη θερμότητά του - κατεξοχήν υλικό για δύτες, σέρφερ κ. λ. π. Πρόσφατα, έγινε sporty chic χάρη σε ονόματα όπως Chanel, Balenciaga, Prada.

Πολυεστέρ: Η πιο ευρέως χρησιμοποιημένη συνθετική ίνα, δεν είναι τόσο ελαστική όσο το νάιλον και συνήθως διαρκεί περισσότερο. δεν "μπαίνει" , στεγνώνει εύκολα και δεν τσαλακώνει.

Πολυεθουράνη: Συνθετικό υλικό που μιμείται την όψη και την υφή του δέρματος. Μπορεί να προσθέσει χαρακτηριστικά όπως η αντοχή στις καιρικές συνθήκες και η ελαστικότητα, γι' αυτό χρησιμοποιείται ως εξωτερική στρώση.


Στο τρίτο και τελευταίο μέρος θα αναλύσουμε όλα τα είδη υφασμάτων που σίγουρα κάθε άνθρωπος συναντά και έχει φορέσει καθόλη  τη διάρκεια της ζωής του.


Ευαγγελία Ανδρέου


*Ντενίμ: Είναι σκληρό ύφασμα, συνήθως βαμβακερό, σπανιότερα μάλλινο ύφασμα πλούσιο στην αφή, με διαγώνια πλέξη & δυσδιάκριτη.
**Ρεγιόν: Είναι το τεχνητό μετάξι που παράγεται απο τη βισκόζη ή απο την οξική κυτταρίνη.



No comments:

Post a Comment