Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Saturday, July 8, 2017

Ρόζα Λούξεμπουργκ (1870-1919)


Ρόζα Λούξεμπουργκ
 

               < Η ηγεσία απέτυχε. Ακόμα κι έτσι, η ηγεσία πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου, απο τις μάζες και μέσα απο τις μάζες. Οι μάζες είναι το αποφασιστικό στοιχείο, είναι ο βράχος πάνω στον οποίο θα κτιστεί η τελική νίκη της επανάστασης. Οι μάζες ήταν στα ύψη ανέπτυξαν την ήττα αυτή σε μια απο τις ιστορικές ήττες που είναι η τιμή και η δύναμη του διεθνούς σοσιαλισμού. Και γι αυτό η μελλοντική νίκη θα ανθίσει απο αυτή την ήττα >.
Ήταν μια απο τις τελευταίες κουβέντες της δυναμικής αυτής γυναικάς και επαναστατικής μορφής όπως ήταν η Ρόζα Λούξεμπουρκγ.

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ γεννήθηκε το 1870 στην Πολωνία, εβραικής καταγωγής που ήδη απο πολύ μικρή ηλικία απο το γυμνάσιο εξέφρασε τις πολιτικές της πεποιθήσεις και το επαναστατικό της ταμπεραμέντο.
Σπούδασε ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική, οικονομικά και μαθηματικά.   

             Η Λούξεμπουργκ πιστή πάντα στις μαρξιστικές της ιδέες  ίδρυσε την εφημερίδα                    < Εργατική Υπόθεση>  και στη συνέχεια συνίδρυσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Βασιλείου της Πολωνίας , παραμένοντας ως η βασική θεωρητικός των Πολωνών Σοσιαλδημοκρατών και οδήγησε το κόμμα σε συνεργασία με τον βασικό οργανωτή τον Jogiches.

Συνεχίζοντας τις πολιτικές της δραστηριότητες κι ενώ παράλληλα δίδασκε τον Μαρξισμό. Οι φυλακίσεις και οι βασανισμοί δεν κατάφεραν ποτέ να της αλλάξουν τις πεποιθήσεις της καθώς και το κεντρικό χαρακτηριστικό της σκέψης της, που ήταν η Διαλεκτική του Αυθορμητισμού και της Οργάνωσης.

Η Ρόζα Λούξεμπούργκ συνελήφθει στο Βερολίνο όπου και ένα απόγευμα του 1919 σφυροκοπήθηκε μέχρι θανάτου με χτυπήματα τουφεκιών και ακόμη και τότε μέχρι την τελευταία της πνοή έγραψε για την πίστη της στις μάζες και στο αναπόφευκτο της Επανάστασης.


                                                                                                       Ευαγγελία Ανδρέου.

No comments:

Post a Comment