Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Friday, May 19, 2017

Φραντς Κάφκα: Ιδιόμορφη προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή

Φραντς Κάφκα


< Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου>, έγραψε σε ένα απο τα έργα του, ένας απο τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, ο Φράντς Κάφκα. Απο τους λίγους που κατάφεραν να εξερευνήσουν την ανθρώπινη προσπάθεια για γνώση και ασφάλεια. Αν και δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ τα έργα του όταν εκείνος ήταν εν ζωή, θεωρήθηκε και συνεχίζει ακόμη να είναι απο τους συγγραφείς με τεράστια επιρροή, που τα λόγια του χαρακτηρίστηκαν ως σύμβολο του αυξανόμενου άγχους του σύγχρονου ανθρώπου και της αποξένωσης σε έναν αδιάφορο και εχθρικό κόσμο.
Γεννήθηκε το 1883 στην Πράγα και μεγάλωσε με όχι και τόσο αρμονικές σχέσεις με το οικογενειακό του περιβάλλον. Έλεγε χαρακτηριστικά: <Εγώ δεν μπορώ να ζω με ανθρώπους.Μισώ απεριόριστα όλους τους συγγενείς μου  όχι γιατί είναι συγγενείς μου, αλλά απλώς επειδή είναι οι άνθρωποι που ζουν πλάι μου.>
Ο ίδιος ο Φράντς Κάφκα, συνέταξε σε ηλικία 36 ετών μια επιστολή προς τον πατέρα του, όπου τον περιγράφει ως <ένα πραγματικό Κάφκα σε δυναμικότητα, υγεία, όρεξη, ένταση της φωνής, ομιλητικότητα, αυτοϊκανοποίηση, υπεροχή έναντι του κόσμου, επιμονή, ευστροφία, ανθρωπογνωσία, σε μια κάποια συγκεκριμένη γενναιοδωρία, με όλα επίσης φυσικά τα συνοδευτικά τούτων των προτερημάτων σφάλματα και αδυναμίες> Κι αυτό φαίνεται απο μια φράση που έγραψε σε ένα του συγγραφικό έργο που έλεγε: <Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος απο το να είσαι ελεύθερος>.
Ως καλός μαθητής στο αναγνωρισμένου κύρους γερμανικό σχολείο όπου φοίτησε, κατάφερε το 1906 να πάρει το πτυχίο του στη Νομική.Το τελευταίο του εξασφάλισε μια άνετη ζωή που του άφηνε ελεύθερο χρόνο για συγγραφή, την οποία αποκαλούσε ως την ουσία, ευλογία και κατάρα παράλληλα της ύπαρξης του. Έως το 1917 όταν αρρώστησε από φυματίωση κι ενώ εργαζόταν σε ασφαλιστική εταιρεία που τον ταλαιπώρησε έως και το θάνατο του το 1924.
Το συγγραφικό του έργο πλούσιο μεταξύ των οποίων να ξεχωρίζουν πολλά όπως η Δίκη, ο Πύργος, Αμερική. Σε όλα αυτά τα έργα το μεστό ύφος του δημιουργεί μια εντυπωσιακή αντίθεση με τις λαβυρινθικές πλοκές του, τους οδηγούμενους από άγχος παραλογισμούς και τα ισχυρά καταπιεστικά σύμβολα του βασανισμού και της ανομίας που αποτελούν την ουσία του οράματος του συγγραφέα. 



<Αφήστε με σας παρακαλώ το μέλλον να συνεχίσει να κοιμάται, όπως οφείλει. Γιατί αν κάποιος το ξυπνήσει πριν την ώρα του, τότε θα αποκοιμηθεί το παρόν του>.



                                                                                                        Ευαγγελία Ανδρέου.

No comments:

Post a Comment