Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Friday, December 13, 2013

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΚΥΡΙΑΝΟΥ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ




Εάν η τέχνη της κεντητικής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της λαϊκής τέχνης , τότε ένα σημαντικό κομμάτι που θέτει την κεντητική σε τόσο υψηλό επίπεδο είναι το Σκυριανό κέντημα.
Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού πώς ένα τόσο μικρό μέρος στο κέντρο του Αιγαίου χωράει τόσος Πολιτισμός .
Το Σκυριανό κέντημα απαριθμεί τουλάχιστον 5 μορφές/τεχνικές κεντήματος και είναι οι εξής:
1.      το Ασπροκέντητο ή Στρώσιμο : είναι ένα είδος τεχνικής που τα συγκεκριμένα κεντήματα χρησιμοποιούνταν κατεξοχήν για τις <καλές> ημέρες όπως τις λένε (γάμοι-γιορτές).
2.       το Κοκκινοκέντητο: που στολίζονταν για τον ίδιο λόγο όπως τα ασπροκέντητα και διαφέρουν όσων αφορά την τεχνοτροπία μα και για το κόκκινο χρώμα σε συνδυασμό πολλές φορές με το πράσινο .
3.       το Γραφτό: που  χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η πολυχρωμία και τα σχέδια που αποτελούνται από φυτικό και ζωικό διάκοσμο καθώς και στον διαφορετικό τρόπο κεντήματος.
4.      του Όρκου:  που μοιάζει περισσότερο με το κοκκινοκέντητο, απλά διαφέρει στην τεχνική και μάλιστα θεωρείται από την ποιο δύσκολη μορφή κεντήματος ,  εξού και το όνομα , καθώς η παράδοση λέει ότι όποια δημιουργός ασχολούνταν με αυτό ορκιζόταν ότι δεν θα το ξανακεντούσε .
5.      και τέλος τα Ταυλομαντηλίσα: που χρησιμοποιούνταν περισσότερο για  καθημερινή χρήση με  πιο απλά σχέδια και  το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα να είναι ότι αποτελείται από κλωστές-μετάξι με  αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου αλλά και  την απλοϊκότητα όσων αφορά τον τρόπο κεντήματος.


Η σπουδαιότητα όμως δεν οφείλετε μόνο εκεί, στην διαφορετικότητα των σχεδίων και τεχνικής του, μα  στα  πολυπληθή κομμάτια  που κάθε νοικοκυριό διατηρεί με σεβασμό και αγάπη, διαδίδοντας το από γενιά σε γενιά όσο κι αν στις μέρες μας να βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο αφανισμού ,παρουσιάζοντάς το ως κάτι το ανώφελο και μη προσοδοφόρο .                   Κι αυτό οφείλεται στ ότι κάθε κέντημα από την αρχή μέχρι το τέλος της δημιουργίας του κουβαλάει την δική του ιστορία, το δικό του συναίσθημα, ευχόμενο κάθε φορά από την συγκεκριμένη κεντήστρα να είναι καλοτάξιδο.                                                  
                                                                                                                        Συνεχίζεται…
                                                     Ευαγγελία Ανδρέου.                                                

No comments:

Post a Comment