Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Saturday, November 12, 2016

Φιλότιμο




                Το Φιλότιμο είναι αρχαία Ελληνική λέξη και πρόκειται για ουσιαστικό που δεν μπόρεσε να μεταφραστεί επαρκώς στην νέα Ελληνική γιατί περιγράφει ένα σύνθετο  πλέγμα αρετών όπως της αξιοπρέπειας, της τιμής και της περηφάνειας, πόσο μάλλον δε σε κάποια ξένη γλώσσα, τυχαίο; Νομίζω καθόλου! Ίσως γιατί πλέον χρησιμοποιείται σπανίως, ίσως γιατί ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να πάψει να υπάρχει στις μέρες μας και αναφέρομαι κυρίως για εμάς τους ‘ Ελληναράδες ’ που έχουμε μάθει να μιλάμε για τον Πολιτισμό μας, για την γλώσσα, την ομορφιά του τόπου μας λες και κάναμε ποτέ κάτι εμείς γι αυτό! Ποδοπατώντας  πάντα στα συντρίμμια όλων εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τα πάντα για τα πιστεύω τους, τα ιδανικά τους, ξεχνώντας φυσικά ότι πρώτοι εμείς είμασταν που τους απαρνηθήκαμε! και δεν μπορέσαμε καν να έχουμε το λιγότερο το ….Φιλότιμο να σεβαστούμε πρώτα αυτούς και μετά να μιλάμε με ρατσισμό και κάθε μορφή χαζομάρας και ψευτοπαλληκαριάς! Για έννοιες και τόπους που ούτε καν μας ανήκουν! Γιατί όταν κάτι σου ανήκει , το σέβεσαι , το αγαπάς, το προστατεύεις και έχεις την πλήρη επίγνωση ότι είσαι ο μόνος υπεύθυνος και υπαίτιος γι αυτό.

Ο Θαλής (φιλόσοφος του 7ου αιώνα π.Χ. ) λέει ότι το φιλότιμο είναι μέρος της ουσίας της ύπαρξης των Ελλήνων «Το φιλότιμο για τους αρχαίους Έλληνες είναι σαν την αναπνοή. Ένας Έλληνας δεν είναι Έλληνας χωρίς αυτό. Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι ζωντανός».
       Και καθώς διαβάζω αυτά τα λόγια, αναρωτιέμαι εάν ισχύουν, τελικά υπάρχει Έλληνας; Σκληρή η ερώτηση μα δύσκολη η απάντηση!


                                                                                      Ευαγγελία Ανδρέου.

No comments:

Post a Comment