Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Monday, January 27, 2014

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΚΥΡΙΑΝΟΥ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ (η συνέχεια)…

Ασπροκέντητο
Ασπροκέντητο:
 
Είναι από τα συνηθέστερα είδη κεντημάτων που υπάρχουν, χρησιμοποιώντας τα κυρίως για να "στρώνουν" τις επίσημες ημέρες.
Η κατασκευή του γίνεται πάνω σε ύφασμα υταμίν, δημιουργώντας γεωμετρικά σχέδια, με κλωστή από μεταξοσκώληκα (μετάξι), κλείνοντας περιμετρικά το σχέδιο με το λεγόμενο "κφογάρι", που ετυμολογικά σημαίνει: βελονιά στο κενό (κουφή βελονιά), από μπρισίμι (δίκλωνο ή τρίκλωνο μετάξι).  




Κοκκινοκέντητο
Κοκκινοκέντητο :
 
Είναι το είδος κεντήματος που συνήθως το δημιουργούσαν για πίνακες.
Η κατασκευή του γίνεται πάνω σε ύφασμα υταμίν ή κάποτ, σχηματίζοντας σχήματα με μέτρημα 5 προς 1, κυρίως γεωμετρικά σχέδια όπως φύλλα σε μορφή ρόμβου, με μετάξι βαμμένο με ριζάρι (φυτό που καλλιεργούνταν σε επικλινές έδαφος και το μάζευαν τους καλοκαιρινούς μήνες μετά από 3 χρόνια καλλιέργειας) και τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν ήταν το σκέτο κόκκινο ή πολλές φορές σε συνδυασμό με πράσινο.



Γραφτό
Γραφτό:
 
Είναι επίσης ένα είδος που χρησιμοποιούνταν κυρίως για πίνακες με φυτικό ή ζωικό διάκοσμο .
Η κατασκευή του γίνεται πάνω σε ύφασμα υταμίν- κάποτ-λινό, σχηματίζοντας με κλωστή από μετάξι διαφόρων χρωμάτων, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τη λεγόμενη ‘σταχωτή’ βελονιά. 





Του Όρκου
Του Όρκου:
 
Είναι από τα δυσκολότερα είδη κεντήματος, η δυσκολία του αφορά στην περιπλοκότητα και την πολύ δουλεία (γέμισμα σχεδίου).
Η κατασκευή του γίνεται πάνω σε σε ύφασμα κάποτ ή υταμίν, σε λοξή βελονιά από μετάξι, μαυροδεμένο, συνδυάζοντας το με κοφτό. 




Ταυλομαντλίσα
Ταυλομαντλίσα:
 
Είναι από τα είδη που χρησιμοποιούνταν για καθημερινή χρήση.
Η κατασκευή του γίνεται πάνω σε ύφασμα  υταμίν ή κάποτ, δημιουργώντας τα σχέδια με πλακέ τρόπο (χωρίς ιδιαίτερη πολυπλοκότητα), βελονιά μπλε και μουσταρδί ή μπλε σκέτο, με τα πιο γνωστά σχέδια, τα "καβούρια". 




Ευαγγελία Ανδρέου.


No comments:

Post a Comment