Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Thursday, July 31, 2014

ΥΦΑΣΜΑ, ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ


Το παλαιότερο ύφασμα που βρέθηκε στη σημερινή Γεωργία
Μέρος πρώτο

Ετυμολογικά η λέξη ύφασμα σημαίνει η πλέξη φυσικών ή τεχνητών ινών. Είναι από τις πρώτες ανακαλύψεις του ανθρώπου γιατί ήταν και από τις πρώτες του ανάγκες, από να προστατεύεται από τις κλιματικές αλλαγές μέχρι  την ένδυση για αισθητικούς λόγους.

Τα πρώτα ρούχα χρονολογούνται περί 5.000-6.000 π.Χ. στη Μεσοποταμία και στα 20.000-26.000 π.Χ. όπου βρέθηκε σε τάφους βόρεια της Μόσχας, όπως και στα βουνά του Καυκάσου, στη σημερινή Γεωργία, βρέθηκαν ίνες 34.000 ετών.

Το ένδυμα του Tarkhan
Για παράδειγμα, το ένδυμα του Tarkhan. Είναι λινό και υπολογίζεται ότι φτιάχτηκε περίπου το 2800 π.Χ., δηλαδή είναι 5.000 ετών παλιό. Έχει σαφή σημάδια ότι έχει φορεθεί πολύ. Επάνω του υπάρχουν ακόμη ίχνη ιδρώτα και σημάδια από πτυχές. Οι συντηρητές έραψαν το ύφασμα πάνω σε μεταξωτό υποστηρικτικό υλικό για να το διατηρήσουν και το εκθέτουν φορεμένο όπως θα το φορούσε ο κάτοχός του χιλιάδες χρόνια πριν. 

(Eκτίθεται   στο   Petrie   Museum 
Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL (University College London) ανάμεσα σε 80.000 ευρήματα της αρχαίας Αιγύπτου. Είναι το αρχαιότερο ρούχο που έχει βρεθεί σε τόσο καλή κατάσταση.)

Πολλοί παρομοίασαν το ύφασμα ως ένα 'ζωντανό λεύκωμα πολιτισμού', ένα λεύκωμα μοναδικό για κάθε περιοχή και χώρα όσο και ο ίδιος ο πολιτισμός και ο λαός της. Και πως άλλωστε θα μπορούσε να μην ήταν έτσι! Αφού ανά τους αιώνες το ύφασμα ήταν από τα πιο αγαπημένα αλλά και απαραίτητα υλικά του ανθρώπου, από την πρώτη στιγμή  που γεννιέται έως και το τέλος της ζωής του.

Το ύφασμα για τον καθένα, αναλόγως την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση που βρίσκεται, παίρνει άλλη μορφή, γι' αυτό και κάθε φορά ανακαλύπτεται και ένα νέο υλικό ακολουθώντας τις ανάγκες και τους λόγους που το χρειάζεσαι, ή να το χρησιμοποιήσεις για τον εαυτό σου, ή να το προσφέρεις σε κάποιο  αγαπημένο σου πρόσωπο. Το ύφασμα από μόνο του δίχως την  συμβολή του ανθρώπου σίγουρα δεν θα είχε καμία εξέλιξη και σωτηρία, συνεπώς αυτά τα δύο παραμένουν αλληλένδετα. Το ύφασμα μας συντροφεύει κάθε ώρα, κάθε στιγμή.  Είτε όταν κρυώνουμε είτε όταν συγκινούμαστε ή χαιρόμαστε. Πόσες φορές έχουμε την ανάγκη να επενδύσουμε ή να διακοσμήσουμε τον προσωπικό μας χώρο με υφάσματα γεμάτα από χρώματα και σχέδια;

Το ύφασμα είναι από τα υλικά που δεν θα το αποχωριστείς ποτέ. Που το έχεις ανάγκη κάθε στιγμή. Αντιπροσωπεύει πλήρως τον κάτοχό του, πολλές φορές μαρτυρά την κοινωνική του  τάξη, την οικονομική και ψυχολογική κατάσταση μα κυρίως την προσωπικότητα του ατόμου.

Ευαγγελία Ανδρέου

 

No comments:

Post a Comment