Από πότε στη Δημοκρατία χωράνε όπλα, συμμαχίες, αντίποινα;
Τελικά το μόνο που αποδεικνύετε είναι ότι ο άνθρωπος είναι αδύναμος απέναντι στη Δημοκρατία, γιατί στην πραγματικότητα είναι αδύναμος να αντιμετωπίσει πρώτα τον εαυτό του. Γι αυτό και εντάσσετε σε ομάδες. Η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης .Είναι τόσο δυνατή από μόνη της γι αυτό και άντεξε μέσα στους αιώνες. Δεν τρόμαξε από τους εχθρούς μα και δεν λύγισε όταν την υπερασπίζονταν ανίκανοι σύμμαχοι της. Γιατί μόνο ανίκανοι είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλλουν την έννοια της. Πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε ότι μόνο κακό κάνουμε πρώτα στον εαυτό μας και κατ επέκταση στην κοινωνία όταν προχωράμε με το λάβαρο της Δημοκρατίας γεμάτοι από φθόνο. Μα ποιος είπε ότι στη Δημοκρατία ναι μεν είμαστε ελεύθεροι να λέμε την άποψή μας, όχι όμως να φτάνουμε στα όρια του θράσους ;
Πόσο αίμα ακόμη πρέπει να χαθεί για να πάψουμε να αντιδράμε μόνο όταν χύνετε; Παρόλο που η ύπαρξη του «βρικόλακα» πίστευα ότι υπήρχε μόνο μέσα στα πλαίσια της μυθοπλασίας τελικά αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί έχουν ταυτιστεί απόλυτα και ιδίως οι…. αυτοαποκαλούμενοι Δημοκράτες. Αφού πρώτα εκείνοι είναι που διψάνε για αίμα κι έτσι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση να προβληθούν για άλλη μια φορά, ως ιδεολόγοι. Αν η Δημοκρατία ήταν ανθρώπινο όν πιστεύω ότι εκτός από το να μας χλευάσει για τη στάση μας , θα αποφάσιζε σίγουρα να αποποιηθεί απογοητευμένη την ιδιότητά της. Γιατί τελικά το καλό και το κακό είναι δύο έννοιες που η μια συμπληρώνει την άλλη έχοντας όμως και μια διαχωριστική λεπτή γραμμή, που όταν την υπερβεί κανείς όπως βλέπουμε μόνο κακό μπορεί να κάνει…
Πως μπορούμε να μιλάμε για ένα πολίτευμα όταν καλά-καλά δεν μπορεί να οργανωθεί μια κοινωνία; Πως μπορούμε να αγωνιζόμαστε για κάτι όταν δεν έχουμε καταφέρει αρχικά να το ζήσουμε, να το νοιώσουμε ; Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι δεν αντέχει ο άνθρωπος να είναι Δημοκράτης γιατί δεν αντέχει να δώσει το λόγο και τη θέση πρώτα στον άλλο , στον συνάνθρωπό του. Γιατί δεν έχει μάθει να ακούει και να αποδέχεται, να αφήσει πίσω τα προσωπικά οφέλη και τις αδυναμίες του.
Είναι μάταιο λοιπόν να αγωνιζόμαστε για κάτι που δεν θα μπορέσουμε να το αποκτήσουμε ποτέ. Μόνο κύκλους μπορούμε να κάνουμε στην ιστορία. Το να επαναλαμβανόμαστε είναι σίγουρα κάτι που μας βολεύει όλους ,είναι το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε. Μα το να υπερβούμε την ιστορία καταντάει πλέον ιδεατό.
Και σας ρωτώ. Για ποια Δημοκρατία μιλάμε ;
Ευαγγελία Ανδρέου. -
* Photo picked by Evelin Art με τίτλο: "Δημοσκόπηση"
* Προέλευση της όρου "Δημοκρατία": Μέση Γαλλική Democratie, από την ύστερη λατινική Democratia, από την Ελληνική Δημοκρατία, από δήμος +-κρατία-κρατίας. Πρώτη γνωστή χρήση: 1576.
* Η δημοκρατία είναι μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία όλοι οι επιλέξιμοι πολίτες συμμετέχουν ισότιμα, είτε άμεσα είτε μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων, στην πρόταση, την ανάπτυξη, και τη δημιουργία των νόμων. Περιλαμβάνει κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες που επιτρέπουν την ελεύθερη και ισότιμη πρακτική της πολιτικής αυτοδιάθεσης.
No comments:
Post a Comment