Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Saturday, July 14, 2018

Η Δύναμη της Παράδοσης





          Τα χρόνια περνούν, οι γενιές αλλάζουν, ο κόσμος συνεχίζει να ζει, να αγαπά, να ονειρεύεται, να βάζει στόχους, να κάνει λάθοι και να δημιουργεί. Κι όμως η μαγεία στη ζωή εκτός απο την ίδια είναι ότι όσα χρόνια ή αιώνες κι αν περάσουν κάποια θα τα διατηρούμε αναλλοίωτα, ζωντανά σα να μην πέρασε μια μέρα και δεν είναι άλλο απο την παράδοσή μας! Απο αυτό που παραλάβαμε απο τους προγόνους μας, ίσως γιατί μπορεί τους ίδιους να τους χάνουμε αλλά μέσα απο τις παραδόσεις να τους έχουμε πάντα κοντά μας, ίσως γιατί έχουμε ανάγκη απο την ταυτότητά μας, τις ρίζες μας όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε, ίσως γιατι... πολύ απλά, είμαστε εμείς! 

         Η μαγεία της παράδοσης είναι ότι ζει στο μέλλον κάτι που γεννήθηκε στο παρελθόν αλλά και ότι ζούμε στο παρόν θα ζήσει και στο μέλλον. 

         Γι αυτό λοιπόν και μιλώ για δύναμη. Η ανάγκη μας, η αγάπη μας και η μαγεία που το περιβάλλει δεν παύει να την κάνει ισχυρή και συνάμα τόσο γοητευτική.

         Όσοι δεν αποδέχονται την παράδοση είναι σα να μην αποδέχονται τον εαυτό τους, βέβαια η αλήθεια είναι ότι η γραμμή ανάμεσα στη μαγεία της παράδοσης και ανάμεσα στη γελοιοποίηση της είναι πολύ λεπτή και  πολλές φορές την έχουμε υπερβεί μα το καλό είναι ότι κι εδώ ο μεγάλος κριτής είναι πάλι ο χρόνος που πάντοτε στο τέλος επιβεβαιώνεται ότι αξίζει πραγματικά.

         Γι αυτό και μιλάμε για δύναμη της παράδοσης και δεν αναφέρομαι μόνο για το φολκλορικό στοιχείο της που συνηθίζουμε να της βάζουμε απο δίπλα. Γιατί παράδοση δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό τραγούδι ή χορός , δεν είναι μόνο μια παραδοσιακή φορεσιά ή τέχνη, δεν είναι μόνο μια γευστική συνταγή. Είναι η συμβουλή που μας έλεγε η γιαγιά μας, η ευχή της, ο λόγος του άντρα, ο αγώνας για τη ζωή, η καθημερινότητα όσων δεν ζήσαμε, η ηθική, η αξιοπρέπεια, η αλήθεια, ακόμη και τα λάθη που έκαναν ώστε να μην τα επαναλάβουμε κι εμείς.Πάνω απ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον διδακτικό χαρακτήρα που έχει ως σκοπό η έννοια της παράδοσής και έπειτα φυσικά να απολαμβάνουμε όσα μας χάρισαν.


                                                                                      Ευαγγελία Ανδρέου.


No comments:

Post a Comment